לוגו - שביל מורשת רמת יוחנן
 פניה ישירה   0523662422/1
הזמנת סיור 




אודות שביל המורשת >>  אנדרטת זיכרון >>  קרב רמת יוחנן
 
קרב רמת יוחנן במלחמת העצמאות נערך בין 12-16 באפריל 1948 בין כוחות חטיבת כרמלי ובין גדוד דרוזי מצבא ההצלה של קאוקג'י בעמק זבולון כחלק מהמלחמה על חיפה. הקרב הסתיים בנסיגת הדרוזים מאזור רמת יוחנן ובעקבותיו הושג הסכם אי התקפה עם הדרוזים למשך כל מלחמת העצמאות.

נ.ב. ראוי לייחס את תחילת הקרב על רמת יוחנן לאירוע שקדם ב- 10 שנים למלחמת השחרור. מדובר על יום קרב בשדות רמת יוחנן שבמהלכו נהרג שומר השדות ממייסדי הקיבוץ, אמציה כהן ז"ל .


רקע היסטורי
מתחילת מלחמת העצמאות נעשו על ידי מפקדת צבא ההצלה נסיונות לגייס שכירים דרוזים בהר הדרוזים בסוריה. מנהיג הר הדרוזים סולטאן אל-אטרש התנגד לכך מתוך דאגה לגורל תושבי ארץ ישראל הדרוזים במקרה של ניצחון יהודי. 

הגדוד הדרוזי הגיע ארצה ב-28 במרץ 1948 והתמקם בשפרעם.



תחילת הקרבות
ב-12 באפריל 1948 תפסו הדרוזים את הכפרים הושה וח'ירבת אל-קסאייר החולשים על אזור רמת יוחנן והחלו משעות הבוקר לירות על העובדים בשדות באש רובים ומקלעים. באותו יום לא הושבה אש ולא היו נפגעים. בלילה פונו ילדי רמת יוחנן למוסד אהבה בקריית ביאליק. למחרת, ב-13 באפריל 1948 הגבירו הדרוזים את הירי, ובחילופי האש באותו יום נהרגו שני לוחמים ואחדים נפצעו. 

מצב חירום הוכרז באזור ומפקד חטיבת כרמלי משה כרמל, החליט ליטול את היוזמה מידי הדרוזים ולפתוח בפעולה התקפית. הוחלט לתפוס גבעה צפונית- מזרחית לכפר עטה (כיום בתחומי קריית אתא) המכונה "תל שרעה", ממנו נהגו הדרוזים לצלוף. לביצוע הפעולה הורכבה פלוגה
מיוחדת מגדוד 21 כדי לתפוס את הגבעה. 

בבוקר ה14 באפריל 1948 נערכו מספר אימונים ובשעה 16.00 יצאה הפלוגה לפעולה. הדרוזים זיהו את הכוח היהודי והתקיפו אותו מפסגת הגבעה. הלוחמים נפגעו וניתנה פקודת נסיגה כשהמפקדים מחפים באש מקלעים. 
בקרב נהרגו 6 לוחמים בינהם זוהר דיין מפקד המחלקה ונפצעו רבים. 


 
המשך הקרב ברמת יוחנן
לאחר כישלון ההתקפה הראשונה, השתרר בגזרה שקט, והוא נוצל בחטיבה להתארגנות למבצע מקיף שהיה מכוון לפתור את בעיית הגוש באופן יסודי, וזאת על ידי כיבוש הכפרים הושה וקסאייר, החולשים על גוש רמת יוחנן, ששימשו כבסיס לכח הדרוזי. המשימה הוטלה על פלוגות מגדוד 21 ו-22 של חטיבת כרמלי.

ב-16 באפריל 1948 בשעה 04.40 יצאו הכוחות מרמת יוחנן ותוך זמן קצר השתלטו על שני הכפרים שהיו ריקים מאדם, והחלו להתבצר בהם. כעבור זמן קצר התחילו הדרוזים במתקפת נגד, תחילה בהושה ולאחר מכן בקסאייר. הדרוזים היו לוחמים נועזים, והתפתחו קרבות פנים אל פנים עם אבדות כבדות לשני הצדדים. תשע התקפות נערכו באותו יום. הדרוזים נהנו מאספקת תחמושת וכוח אדם משפרעם ומצב חיילי חטיבת כרמלי הלך והורע. 

הדרוזים התכוננו להתקפה המכריעה על קסאייר. בינתיים הגיעה לרמת יוחנן מכונת ירייה עם תחמושת רבה. היא הועמסה על משוריין שפרץ לקסאייר בשעה שהדרוזים ערכו את הסתערותם התשיעית והקשה ביותר.
ההתקפה נהדפה והדרוזים נסוגו לשפרעם ולא חידשו את הקרב. 

בתמונה שכאן - תרשים ההתקפת הנגד הדרוזית כמעט והכריעה את הקרב כנגד כוחותינו, כפי שצייר מזכרונו יונתן עזריאלי איש רמת יוחנן שהיה מפקד הפל"ם והוביל את כוחות כרמלי בליל ההתקפה אל התפיסה הליילית של הושה.
 
 
 
תוצאות הקרב



האנדרטה לזכר הנופלים, בלב מטעי הקיבוץ
 
 לאחר הקרב נערכו פגישות בין אנשינו וקצינים דרוזים , שם גובשו היסודות לברית בין היהודים לדרוזים בישראל.

מאחורי האנדרטה - קיר ועליו שמות 21 הנופלים ומפת הקרבות באזור.

לקריאה נוספת

__________________________________________

  • משה כרמל: מערכות צפון, הוצאת מערכות, 1949.
  • חטיבת כרמלי במלחמת הקוממיות, הוצאת מערכות, 1973.
  • 100 אתרי ההגנה, הוצאת משרד הביטחון-ההוצאה לאור, 2000.
  • מגזין "ארץ וטבע": אלוף עוזי דיין והקרב האחרון של אבא, גיליון 53, ינואר-פברואר 1998.

קישורים נוספים על הקרב על רמת יוחנן

__________________________________________


 

[חזרה לראש העמוד] [הדפס]
|מפת אתר|ניהול אתר|קרדיט צלמים| תנאי שימוש | מדיניות פרטיות |
הצהרת נגישות




אתר לקיבוץמופעל במערכת קהילהנט רשת חברתית תפעולית לארגונים, אגודות, קיבוצים וישובים
כל הזכויות שמורות לקהילה-נט פתרונות תוכנה בע"מ 2003-2024 (c)
מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות